Decizia nr. 483 din 29.04.2010
29.04.2010
privind somarea S.C. TV ANTENA 1 S.A.,
Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1,
pentru postul de televiziune ANTENA 1
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 29 aprilie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de Direcţia Monitorizare în baza reclamaţiei nr. 4653/07.04.2010, privind ediţia emisiunii informative „Observator”, difuzată în data de 6 aprilie 2010, de la ora 19.00, de postul Antena 1.
Postul de televiziune ANTENA 1 aparţine radiodifuzorului S.C. TV ANTENA 1 S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 012.1/25.01.1993 şi decizia de autorizare nr. 025-1/14.06.1994).
În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. TV ANTENA 1 S.A. a încălcat prevederile art. 27 alin. (1) şi (2) din Decizia nr.187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit dispoziţiilor invocate :
„Alin. (1) Programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionării în familie.
Alin. (2) Avertizarea verbală a publicului, în cazul difuzării unor scene de violenţă sau cu posibil impact emoţional negativ, este obligatorie ; radiodifuzorii vor evita prezentarea repetată a scenelor de violenţă.”
În fapt, în cadrul ediţiei emisiunii informative ,,Observator" din 6 aprilie 2010, de la orele 19.00, postul Antena 1 a difuzat o ştire intitulată „Plonjon fatal’’, ilustrată cu imagini neblurate care prezentau căderea unui bărbat de pe un turn cu echipamente de comunicaţii electornice înalt de aproximativ 60 m. Imaginile prezentate au fost preluate de la postul Neptun TV.
Redăm din raportul de monitorizare : „Alina Petrscu : Scenă teribilă în noaptea de Înviere în Costineşti. Un bărbat a căzut de la 60 de metri înălţime de pe un turn de radio-telecomunicaţii. Omul era atât de beat, încât n-a mai avut putere să se ţină de schelă şi a alunecat. S-a prăbuşit la pământ, fără ca medicii să-l mai poată salva. Vă avertizăm că urmează imagini şocante.
Au fost difuzate imagini neblurate în care bărbatul cade de pe turnul cu echipamente de comunicaţii electornice, lovindu-se de cadrul metalic al acestuia. Imaginile au fost însoţite de zgomotul produs de impactul corpului bărbatului de barele metalice.
Către corpul neînsufleţit aleargă un cadru medical şi, ajungând la acesta, a spus : E spart, e spart ! (titrat pe ecran). Aceste imagini au fost blurate.
Voce din off : Nimeni nu supravieţuieşte după o cădere în gol de la 60 de metri înălţime. Cu câteva ore înainte, omul băuse bine într-un bar din apropiere, doar era noaptea de Înviere. Apoi, ameţit zdravăn, s-a urcat în turnul cu echipamente de comunicaţii electornice din Costineşti. Mai mulţi tineri care mergeau spre biserică l-au văzut. Au anunţat Poliţia şi Pompierii. Dar, omul urcase aproape de vârf, unde accesul este extrem de dificil. Şi a adormit.
Un bărbat a lovit cu o bară scheletul metalic al turnului cu echipamente de comunicaţii electornice.
Voce din off : După 3 ore bărbatul se trezeşte brusc. Vrea să coboare, dar în loc de scara de acces nimereşte scheletul de metal al turnului. Pare să nu mai conştientizeze ceea ce face.
(...) Voce din off : Omul este atât de băut, încât nu mai are putere şi se lasă între două ţevi. Până să găsească o soluţie poliţiştii şi pompierii, bărbatul se prăbuşeşte în gol.
Au fost redifuzate imaginile blurate în care, lângă corpul neînsufleţit al bărbatului, un cadru medical a spus : E spart, e spart !.”
Membrii Consiliului au considerat că prin prezentarea imaginilor neblurate, ce surprindeau căderea bărbatului, a fost depăşit cadrul unei ştiri care ar fi putut să contribuie la informarea telespectatorilor în legătură cu acest caz şi au fost încălcate prevederile Codului audiovizualului care reglementează protecţia copiilor în cadrul programelor de ştiri.
De asemenea, Consiliul a apreciat ca fiind foarte grav faptul că, ştirea, care a avut o durată de 3 minute şi 30 de secunde, a început şi s-a sfârşit cu difuzarea imaginilor neblurate care prezentau căderea bărbatului.
Stabilind într-un cadru mai larg că şi programele de ştiri se supun cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionării în familie, Consiliul a prevăzut, în art. 27 alin. (2) din Codul audiovizualului, că în cazul difuzării unor scene cu posibil impact emoţional şi psihologic negativ, radiodifuzorii sunt obligaţi să evite prezentarea repetată a respectivelor scene, prevederi pe care radiodifuzorul nu le-a respectat.
Având în vedere aceste aspecte, membrii Consiliului au propus somarea radiodifuzorului S.C. TV ANTENA 1 S.A.
În temeiul dispoziţiilor art. 162 alin. (2) din Decizia 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute la art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. TV ANTENA 1 S.A. pentru postul de televiziune ANTENA 1 şi dispune intrarea de îndată în legalitate.
Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul ANTENA 1 cu somaţie publică, întrucât, în ediţia de la ora 19.00 a emisiunii informative « Observator », din 6 aprilie 2010, a difuzat imagini ce au surprins căderea unei persoane de pe un turn de radiocomunicaţii, imagini cu un impact emoţional negativ asupra publicului, în general, şi asupra minorilor, în special.”
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.