Decizia nr. 585 din 03.06.2010

03.06.2010


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 18.000 lei a S.C. ANTENA 3 S.A.
Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1
C.U.I. R15971591

pentru postul de televiziune ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 03 iunie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat sesizările nr. 7432, 7505, 7522 şi 7523/01.06.2010, precum şi raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunea « Ştirea zilei », difuzată în 31.05.2010 de postul de televiziune ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS.

Postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.1/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005).

Analizând raportul de monitorizare şi vizionând emisiunea menţionată, Consiliul a constatat că radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. a încălcat prevederile art. 42 alin. (4) şi art. 71 alin. (1) lit. a) şi (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

art. 42 (4) : Realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă împotriva altor persoane.

art. 71 (1) : În programele de ştiri şi dezbateri, informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii :

a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

(2) Prevederile alin. (1) lit. a) sunt respectate şi în cazul în care punctele de vedere exprimate aparţin experţilor, jurnaliştilor, reprezentanţilor partidelor neparlamentare, minorităţilor, organizaţiilor neguvernamentale, sindicatelor şi patronatelor.

În ziua de 31 mai 2010, postul de televiziune ANTENA 3 a difuzat emisiunea « Ştirea zilei », moderată de d-na Gabriela Vrânceanu Firea. Invitaţi în studio au fost domnii Liviu Dragnea - secretar general PSD ; Marius Petcu - lider CNSRL Frăţia ; Ludovic Orban - deputat PNL ; Cristian Boureanu - vicepreşedinte PD-L. Au intervenit telefonic domnii Mihail Şeitan - Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Edward Pastia - jurnalist.

Pe ecran au fost afişate următoarele titluri : « Şeitan s-a scăpat : +50% din 2011 » ; « În servicii, aceleaşi pensii » ; « Banii bugetarilor, un joc » ; « Statul : taie dar ... angajează ! » ; « Valeţii miniştrilor huzuresc ».

La începutul emisiunii, moderatoarea a prezentat temele ediţiei - redăm din raportul de monitorizare :

« Gabriela Vrânceanu Firea : Bună seara, doamnelor şi domnilor ! Greva uşurică de astăzi a arătat ori că bugetarii sunt mulţumiţi că guvernul le taie din salarii ori că au fost ameninţaţi să nu protesteze şi le este frică, mai degrabă ultima variantă. Teroarea pierderii postului, ca pe vremuri. Ministrul Muncii, Mihail Şeitan, a fost eroul zilei. S-a contrazis de la o oră la alta, pentru ca la final să spună că Guvernul taie şi plânge. Sperietoarea reducerii salariilor bugetarilor cu 30% sau poate chiar cu 70% de la anul a rămas însă în minţile tuturor. O fi criza cum o fi, dar brambureala celor de la putere este desăvârşită. »

După acest moment, invitaţilor din platou li s-a cerut opinia cu privire la greva bugetarilor şi cu privire reducerile de pensii din armată, poliţie, servicii secrete, măsuri care sunt cuprinse în proiectul aflat în dezbatere în Parlament şi pe care Guvernul vrea să-şi asume răspunderea.

De la ora 20.17, au intrat în legătură telefonică directă domnii Mihail Şeitan, Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Edward Pastia, jurnalist, urmând apoi, în studio, o discuţie despre reducerile de pensii din domeniul serviciilor speciale şi despre posibilele noi reduceri de pensii şi salarii, începând cu anul 2011. La sfârşitul intervenţiei telefonice a Ministrului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, dl. Orban - fără a fi întrebat de moderatoare - a început un discurs critic la adresa PD-L, iar când dl. Boureanu a încercat să-i dea replica, moderatoarea a încercat să-l întrerupă, susţinând că doreşte să-i adreseze o întrebare acestuia din urmă.

Dialogul a degenerat atunci când, în încercarea de a pune capăt discuţiei dintre domnii Cristian Boureanu şi Ludovic Orban, moderatoarea a făcut afirmaţii jignitoare la adresa reprezentantului PD-L, care, la rândul său, i-a dat replica în termeni nepoliticoşi. Redăm din raportul de monitorizare acest fragment, din care rezultă fără echivoc atitudinea moderatoarei emisiunii atât în ceea ce priveşte limbajul injurios folosit, cât şi lipsa de imparţialitate manifestată în raport cu invitaţii prezenţi în studio.

"Gabriela Vrânceanu Firea : Domnule Boureanu, eu vreau să vă pun următoarea întrebare, dacă m-ascultaţi, bine, dacă nu, puteţi vorbi la bec. Sunteţi de acord…
Cristian Boureanu : Aa, nu vă plac chestiunile sensibile, nu vă plac sensurile. Domnul Orban a vorbit 10 minute şi a ţinut un speech…
Gabriela Vrânceanu Firea : Domnu’ Boureanu, da’ ce aţi mâncat ? Aţi mâncat ceva stricat înainte de emisiune ?
Cristian Boureanu : Nu ştiu, am mâncat ceva la dumneavastră, aicea…
Gabriela Vrânceanu Firea : Ceva de pe jos ? Ceva de la toaletă ?
Cristian Boureanu : …am găsit aici, pe masă, ce mâncaţi dumneavoastră în fiecare seară aicea.
Gabriela Vrânceanu Firea : Da’ chiar nu vă e jenă ?
Cristian Boureanu : Păi, da’ mă întrebaţi aşa de urât ? Să ştiţi că eu nu plec din emisiune, stau, vă zâmbesc…
Gabriela Vrânceanu Firea : Vreau să vă adresez o întrebare. Da’ cum puteţi să-mi spuneţi, să-mi vorbiţi aşa ceva ?
Cristian Boureanu : Vă întreb dacă dumneavoastră l-aţi întrebat vreodată pe domnul Tăriceanu ce a făcut cu banii de investiţii, 3 miliarde, care-i avea în buget cu două luni înainte de alegeri ?
Gabriela Vrânceanu Firea : Dumneavoastră v-aţi luat temperatura ? Poate aveţi febră.
Cristian Boureanu : Nu, eu n-am febră, eu mă simt foarte bine şi foarte relaxat.
Gabriela Vrânceanu Firea : Poate aveţi febră. Am o întrebare să vă adresez.
Cristian Boureanu : Mă uit şi vă pun nişte întrebări şi văd cum vă deranjează…
Gabriela Vrânceanu Firea : Da’ dumneavoastră îmi puneţi mie întrebări ? În ce calitate îmi puneţi mie întrebări ?
Cristian Boureanu : Dumneavoastră sunteţi părtinitoare.
Gabriela Vrânceanu Firea : Domnu’ Boureanu, asta este părerea dumneavoastră.
Cristian Boureanu : A vorbit domnul Orban, vedem pe timp ? Aveţi curajul să daţi pe timp să vedeţi cât a vorbit fiecare ?
Gabriela Vrânceanu Firea : Domnu’ Boureanu, avem curajul să vedeţi cât aţi ţipat dumneavoastră pe timp…
Cristian Boureanu : Îmi pare rău, eu n-am ţipat. Am vrut să fac şi eu un comentariu…
Gabriela Vrânceanu Firea : … şi cine v-a spus că sunteţi băiatul cu muci în freză a avut dreptate. Nu sunteţi altceva decât un băiat cu…
Cristian Boureanu : Aa, acuma mă jigniţi. Cumva amantul dumneavoastră ?
Gabriela Vrânceanu Firea : Amantul meu ? Da’ amanta dumneavoastră ? Şi firmele dumneavoastră ?
Cristian Boureanu : Deci vă rog frumos. Eu am fost foarte drăguţ şi nu am venit cu chestiuni personale.
Gabriela Vrânceanu Firea : Domnu’ Boureanu, deci mi se pare incredibil. Incredibil.
Cristian Boureanu : Eu n-am venit cu chestiuni personale în emisiune. Mă atacaţi la persoană …"

Faţă de modul în care s-a derulat ediţia din 31 mai 2010 a emisiunii « Ştirea zilei », Consiliul a apreciat că aceasta a fost difuzată cu încălcarea prevederilor din legislaţia audiovizuală care reglementează obligaţiile moderatorilor de programe audiovizuale, în mod special cele care privesc respectarea principiului imparţialităţii, precum şi manifestarea unei atitudini echilibrate, decente, inclusiv prin folosirea unui limbaj civilizat, astfel încât emisiunea să se desfăşoare cu respectarea cadrului legal.

Membrii Consiliului au constatat că moderatoarea emisiunii, d-na Vrânceanu Firea, care ar fi trebuit să manifeste imparţialitate şi să dirijeze discuţiile într-un cadru civilizat şi pe marginea subiectelor anunţate a fi dezbătute, s-a implicat emoţional, folosind cuvinte şi expresii jignitoare la adresa d-lui Cristian Boureanu, prezent în studioul emisiunii.

Moderatoarea a avut o atitudine sfidătoare la adresa invitatului său, proferând insulte la adresa acestuia, atitudine care contravine flagrant normelor audiovizuale, fiind de natură a prejudicia calitatea programului audiovizual şi, implicit, pe telespectatori.

Conduita manifestată de d-na Vrânceanu Firea a făcut posibil ca dialogul celor doi să degenereze, ajungându-se la jigniri reciproce, fapt de neacceptat într-un program audiovizual.

Membrii Consiliului au apreciat că, în lipsa unui dialog civilizat şi cu argumente care să susţină eventualele opinii contrare, moderatoarea emisiunii nu numai că nu a manifestat imparţialitate, aşa cum o obligau normele legale din domeniul audiovizualului, dar şi deontologia profesională, ci, a avut o atitudine nepoliticoasă faţă de dl. Cristian Boureanu, folosind un limbaj agresiv.

Faţă de aceste aspecte, Consiliul a considerat că era imperios necesară asigurarea unui echilibru în discuţii şi a unei imparţialităţi din partea radiodifuzorului, în condiţiile în care această ediţie a emisiunii « Ştirea zilei » a constituit o dezbatere pe probleme actuale de interes public, probleme care, în acest moment, generează o serie de discuţii controversate în societatea românească. Or, acest lucru nu s-a întâmplat, emisiunea desfăşurându-se cu încălcarea prevederilor din domeniul audiovizualului. Dezbaterile despre felul în care s-au acumulat averi sau despre cum anumiţi demnitari ai statului înţeleg să-şi exercite atribuţiile puteau fi făcute cu respectarea cadrului legal reglementat prin legislaţia audiovizuală.

Consiliul apreciază că d-na Gabriela Vrânceanu Firea trebuia, pe de o parte, să manifeste imparţialitate, fără a judeca comportamentul sau ideile exprimate de invitatul său, iar, pe de altă parte, să nu influenţeze publicul telespectator printr-o atitudine părtinitoare şi prin folosirea unui limbaj injurios, inadecvat într-un program audiovizual. De asemenea, în calitate de moderator, aceasta avea obligaţia de a găsi metode adecvate pentru ca dialogul cu invitaţii să fie unul civilizat şi nicidecum acest dialog să se transforme într-o « hărmălaie » generală, astfel încât telespectatorii să nu mai înţeleagă nimic din ceea ce vedeau pe ecran.

O astfel de abordare a condus la încălcarea, de către radiodifuzor, a obligaţiilor privind respectarea principiilor imparţialităţii şi echilibrului ce trebuie să caracterizeze informarea în probleme de interes public, astfel încât telespectatorii să-şi poată forma în mod liber propria opinie. Respectarea principiului imparţialităţii este o condiţie esenţială în desfăşurarea unui program audiovizual, date fiind importanţa şi impactul major pe care le are televiziunea asupra publicului telespectator.

În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că radiodifuzorii au obligaţia de a informa publicul în mod corect în legătură cu problemele de interes public, iar acest lucru trebuie făcut în mod imparţial şi echilibrat în ceea ce priveşte faptele şi evenimentele prezentate şi fără a se aduce atingere dreptului la informare al telespectatorilor.

Faţă de cele prezentate mai sus, Consiliul consideră că, prin atitudinea adoptată, d-na Gabriela Vrânceanu Firea a transformat emisiunea într-un instrument de manipulare a opiniei publice şi de joc personal, atitudine de neacceptat într-un program audiovizual.

Alin. (4) al art. 42 din Codul audiovizualului instituie obligaţia ce revine realizatorilor de a nu permite invitaţilor să folosească un limbaj injurios şi să instige la violenţă. În aceste condiţii, cu atât mai mult nu poate fi acceptat faptul ca, în cadrul unui program audiovizual, însăşi moderatoarea să recurgă la folosirea de expresii jignitoare la adresa persoanelor cu care dialoghează în emisiune. Aceste expresii au fost de natură a incita respectiva persoană, al cărei comportament, oarecum similar cu al moderatoarei, era cunoscut, ceea ce a făcut ca discuţiile să degenereze, iar persoana lezată să profereze, la rândul ei, jigniri la adresa moderatoarei.

Realizatorul de emisiuni audiovizuale este prezumat de lege ca fiind un arbitru echilibrat şi imparţial, astfel încât, prin comportamentul său, acesta să fie un garant al desfăşurării emisiunii în limitele cadrului legal reglementat.

Consiliul a considerat că problemele dezbătute în emisiunea care face obiectul prezentei decizii s-a făcut fără ca publicul telespectator să-şi poată forma propria opinie, întrucât modalitatea de tratare a subiectelor nu a fost de natură să conducă la lămurirea publicului, pe fondul unei dezbateri în care au predominat tensiunea, limbajul injurios şi atitudinea necivilizată.

Faţă de aceste aspecte, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. cu suma de 18.000 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a radiodifuzorului a fost adoptată în condiţiile şi cu respectarea dispoziţiilor art. 15 din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul prevederilor art. 91 alin. (1) şi alin. (3) din Legea audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu cele ale art. 162 alin. (2) şi (3) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.1/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005 pentru postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS), se sancţionează cu amendă în cuantum de 18.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 42 alin. (4) şi art. 71 alin. (1) lit. a) şi (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.


Către

S.C. ANTENA 3 S.A.
Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1
C.U.I. R15971591

pentru postul de televiziune ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 585/03.06.2010 privind amendarea cu 18.000 lei a radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

« Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul ANTENA 3 cu amendă de 18.000 lei, întrucât în emisiunea »Ştirea zilei" din 31.05.2010, moderatoarea nu şi-a îndeplinit obligaţia legală de a avea o atitudine imparţială şi de a favoriza libera formare a opiniilor, obligaţie reglementată de art. 71 din Codul audiovizualului.

De asemenea, în condiţiile în care art. 42 din Codul audiovizualului instituie obligaţia moderatorilor de a nu permite invitaţilor să folosească un limbaj injurios, cu atât mai mult nu poate fi acceptat ca însăşi moderatoarea să recurgă la folosirea de expresii jignitoare la adresa unuia dintre invitaţi."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.