Decizia nr. 833 din 27.07.2010

27.07.2010


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L.,
Bucureşti, Str. Preciziei nr. 3P, lot nr. 1, clădire C6.1, spaţiu birouri şi hală-parter, et. 1, sector 6, CUI 15994676

pentru postul de televiziune OTV

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 27 iulie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat reclamaţiile nr. 9690/16.07.2010, 9717/19.07.2010 şi 9719/19.07.2010, precum şi raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la modul în care postul de televiziune OTV a prezentat, în perioada 14 - 18 iulie 2010, informaţiile referitoare la condiţiile în care a decedat artista Mădălina Manole, precum şi comentariile făcute cu acest prilej de invitaţii emisiunilor monitorizate.

Postul de televiziune OTV aparţine S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. (licenţă audiovizuală nr. S-TV 78.1/05.02.2004 şi decizia de autorizare nr. 620.1/01.06.2010).

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 15 alin. (2) lit. a) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

"(2) În intervalul orar 06.00 - 22.00, nu pot fi difuzate emisiuni care conţin :

a) detalii sau metode de sinucidere ori de automutilare."

În fapt, postul de televiziune OTV a difuzat, în perioada 14 - 18 iulie 2010, emisiuni despre decesul artistei Mădălina Manole, deces produs în 14 iulie.

Pornindu-se de la informaţiile preliminare oferite de achetatorii prezenţi în dimineaţa zilei de 14.07.2010 la domiciliul artistei în scopul efectuării primelor cercetări cu privire la cauzele decesului, postul a difuzat informaţii privind sinuciderea Mădălinei Manole.

Astfel, deşi nu fusese stabilită substanţa cu care s-a sinucis artista, existând doar o prezumţie a anchetatorilor, prezumţie determinată de primele informaţii oferite de membrii familiei cântăreţei, postul a prezentat ca certă informaţia potrivit căreia aceasta s-a sinucis ingerând pesticidul numit Furadan.

Pornind de la această informaţie neconfirmată, la acel moment, de un act oficial, postul a dezbătut, în mai multe ediţii ale unor emisiuni difuzate în perioada 14 - 18 iulie 2010, condiţiiile în care s-ar fi sinucis artista.

În acest context, postul OTV a difuzat la o oră accesibilă tuturor categoriilor de public, respectiv în intervalul orar 07.00 - 22.00, informaţii cu privire la moartea artistei, oferind detalii referitoare la denumirea substanţei cu care se presupune că s-ar fi sinucis, precum şi cantitatea ingerată în acest scop de Mădălina Manole.

De asemenea, postul a oferit informaţia potrivit căreia ar fi fost necesară ingerarea unei cantităţi mult mai mici de Furadan, respectiv un mililitru.

Membrii Consiliului au apreciat ca fiind foarte grav faptul că postul a ales să difuzeze astfel de detalii de sinucidere la ore la care copiii au acces neîngrădit la vizionarea programelor audiovizuale având în vedere că :

- pe de o parte, copiii au tendinţa de a imita cu uşurinţă gesturile adulţilor, au discernământ redus şi nu au reprezentarea faptelor lor ;

- pe de altă parte, este recunoscut şi acceptat unanim faptul că mediatizarea cazurilor şi a metodelor de sinucidere este unul dintre factorii principali în creşterea incidenţei suicidului.

În fapt, postul OTV a tratat subiectul sinuciderii Mădălinei Manole pe parcursul mai multor emisiuni difuzate în perioada 14 - 18 iulie 2010.

O serie din aceste emisiuni au conţinut detalii cu privire la presupusul mod în care a avut loc actul suicidal.

Conform raportului de monitorizare, în emisiunea « Dan Diaconescu Direct » din 14.07.2010, începând cu ora 14.17, în partea de sus a ecranului s-au succedat, periodic, mai multe informaţii, printre care : « Pesticidul care s-a aflat în flaconul care a fost găsit lângă Mădălina Manole este Furadan, o substanţă foarte toxică pe bază de carbofuran şi care, ingerat, produce blocarea unei enzime vitale şi foarte rapid decesul, spun anchetatorii . »

În ziua de 15.07.2010, în timpul emisiunii « Să trăim bine », de la ora 14.27, a fost transmisă, în direct, intervenţia reporterului Horaţiu Tudor, de la Sala Radio :« Verdictul medicilor legişti este unul dur, artista s-a sinucis cu o substanţă toxică, numită Furadan, iar persoana care i-a furnizat această substanţă, se pare, un apropiat al familiei este în atenţia Parchetului General. (…) Artista a mai avut o tentativă de suicid în mijlocul lunii iunie, atunci când a înghiţit un pumn de medicamente, paracetamol şi Ibuprofen … »

Deşi la ora 12.00, Directorul INML, dr. Dan Dermengiu, oferise public detalii importante despre pesticid şi despre acţiunea acestuia, precizând că se bănuieşte că soluţia ar fi Furadan, făcând doar o supoziţie, nefiind stabilit, la acel moment, care ar fi substanţa ingerată de Mădălina Manole, postul a prezentat ca informaţie certă că substanţa care a cauzat moartea artistei este Furadan.

De asemenea, comentarii pe aceeaşi temă au fost făcute şi în emisiunea « Dan Diaconescu Direct » din 16.07.2010, de la orele 14.15 şi 20.19, dezbătându-se diferite scenarii referitoare la motivele actului suicidal.

Conform raportului de monitorizare, şi în ediţia din 17.07.2010 a emisiunii « Dan Diaconescu Direct » s-a dezbătut tema sinuciderii Mădălinei Manole.

Redăm din rapoartul de monitorizare :

"Mirela Ceanu : Eu am avut acum 2-3 săptămâni un material în care o doamnă şi o fiică îşi omoară tatăl, adică soţul, cu această substanţă.
Dan Diaconescu : Cum adică şi-a omorât ? I-a pus în băutură ?
Mirela Ceanu : Da ! I-a pus în cafea. A luat ăla 2 înghiţituri şi a murit !
Horaţiu Tudor : Atunci cum zic anchetatorii că a băut 350-400 de ml ?
Dan Diaconescu : Păi nu, lasă o portiţă către teoria Mirelei Ceanu, spunând că sunt 400 de ml de lichid în corpul ei, dar nu se ştie cu ce concentraţie de Furadan. Adică, poate a băut fata apa plată, suc, şampanie vin sau altceva, cafea şi cu Furadan în el. Deci, 400 de ml a băut ea în total, ceva. Dan Diaconescu face o serie de precizări cu privire la Furadan : a fost interzis în România acum 5 ani pentru că era folost prea des în sinucideri ; este un produs fabricat în Cehia sau în fosta Iugoslavie."

Într-o altă ediţie a emisiunii « Dan Diaconescu Direct », respectiv cea din 18.07.2010, s-au făcut în continuare consideraţii cu privire la substanţa toxică ce ar fi fost ingerată de Mădălina Manole şi care i-ar fi cauzat moartea.

Redăm din raportul de monitorizare :

Gabriel Padiu : Medicii IML au precizat faptul că artista nu suferea de nici o boală cronică şi avea greutate normală. Pesticidul înghiţit în cantitate foarte mare a fost cel care a dus la moartea vedetei. Nu se ştie deocamdată substanţa toxică a fost diluată înainte de a fi băută sau dacă a fost combinată cu alte substanţe. Un singur mililitru de Furadan poate fi letal dacă e ingerat, spun medicii toxicologi. Pentru că face parte din grupa I de toxicitate, Furadanul nu poate fi comercializat. Cu toate acestea pesticidul se găseşte în cele mai multe gospodării de la ţară. Mădălina a lăsat un SMS pentru soţul ei în care îşi motiva decizia prin faptul că nu se mai suportă fizic, adăugând că oamenii din jurul ei nu au nici o vină. Îmi cer scuze faţă de toţi cei care îi rănesc şi care mă ştiu, că mă iubesc foarte mult, îmi cer scuze faţă de Puiu, soţul artistei, îmi pare rău, nu mă mai suport fizic, cei din jurul meu nu au nici o vină, îmi cer scuze şi de la copilul meu Petru, îngeraşul vieţii mele pe care îl iubesc foarte mult.

S-a pronunţat de nenumărate ori, înainte de ora 22:00, numele substanţei Furadan".

Consiliul a apreciat că o astfel de abordare a depăşit cadrul unei informări a publicului, comentariile fiind de natură să afecteze grav dezvoltarea morală şi mentală a minorilor care, la orele menţionate, aveau acces neîngrădit la vizionarea programelor de televiziune.

Sub acest aspect, membrii Consiliului au constatat că au fost încălcate prevederile alin. (2) lit. a) ale art. 15 din Codul audiovizualului, prevederi potrivit cărora în intervalul orar 06.00 - 22.00, nu pot fi difuzate emisiuni care conţin detalii sau metode de sinucidere ori de automutilare.

Analizând emisiunile monitorizate, Consiliul a constatat că radiodifuzorul a difuzat, în mod detaliat, informaţiile cu privire la sinuciderea Mădălinei Manole, fapt care a condus la încălcarea gravă a legislaţiei audiovizuale cu privire la protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe.

S-a apreciat ca fiind deosebit de grav faptul că postul de televiziune OTV a recurs la o astfel de abordare a subiectului sinuciderii Mădălinei Manole, prin prezentarea de detalii la o oră la care copiii au acces nerestricţionat la programele audiovizuale. Consiliul a avut în vedere faptul că dezvoltarea fizică, mentală şi morală a minorilor poate fi afectată, fiind cunoscut că discernământul lor este redus şi că aceştia au tendinţa de a imita cu uşurinţă comportamentul adulţilor, neavând reprezentarea deplină a unui astfel de gest.

De asemenea, membrii Consiliului au constatat că au fost încălcate şi dispoziţiile art. 3 din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit acestor prevederi, copilul are dreptul la protejarea imaginii publice şi a vieţii sale intime, private şi de familie.

Membrii Consiliului au constatat că, în cadrul mai multor emisiuni ale postului OTV, din perioada 14 - 18 iulie 2010, în care a fost mediatizat tragicul eveniment al încetării din viaţă a artistei Mădălina Manole, au fost difuzate imagini cu băieţelul acesteia, în vârstă de un an.

Procedând astfel, radiodifuzorul nu a respectat principiul interesului superior al copilului, dreptul acestuia la imagine publică şi la viaţă de familie fiind prejudiciat.

Imagini cu băieţelul Mădălinei Manole au fost prezentate în emisiunile : « Zori de zi » din zilele de 14.07.2010 şi 16.07.2010, precum şi în emisiunea « Dan Diaconescu Direct » din 18.07.2010.

În calitate de garant al interesului public, Consiliul consideră că radiodifuzorul avea obligaţia legală de a respecta interesul superior al copilului şi de a-i proteja imaginea publică, chiar dacă acesta are o vârstă fragedă şi nu are capacitatea de a înţelege tragedia petrecută în familia sa.

Garantarea drepturilor copilului se subordonează, cu prioritate, interesului superior al acestuia şi va prevala în toate demersurile şi deciziile care privesc copiii, aceştia bucurându-se de un regim special de protecţie în realizarea drepturilor lor.

De asemenea, potrivit art. 22 din Legea nr. 272/2004, copilul are dreptul la protejarea imaginii sale publice şi a vieţii sale intime, private şi familiale, fiind interzisă orice acţiune de natură să afecteze acest drept.

Pentru aceste considerente, membrii Consiliului au decis sancţionarea radiodifuzorului cu somaţie publică.

În temeiul prevederilor art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L., pentru postul de televiziune OTV şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93¹ alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00 - 22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune OTV cu somaţie publică, întrucât, în mai multe emisiuni, transmise în intervalul orar 07.00 - 22.00, informaţiile referitoare la sinuciderea Mădălinei Manole au conţinut detalii cu privire la substanţa folosită.

Potrivit dispoziţiilor legale, în intervalul orar 06.00 - 22.00, nu pot fi difuzate emisiuni care conţin detalii sau metode de sinucidere.

De asemenea, în mai multe emisiuni, au fost difuzate imagini cu băieţelul artistei, încălcându-se principiul interesului superior al copilului şi fiindu-i afectată imaginea."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.