Decizia nr. 840 din 27.07.2010

27.07.2010


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. REALITATEA MEDIA S.A., cu sediul în
Splaiul Unirii nr. 6, bl. B3A, et. 2, ca. 4, sector 4, Bucureşti

pentru postul de radio REALITATEA FM
Piaţa Presei Libere nr. 1, corp A2, et. 2, sector 1 BUCUREŞTI

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 27 iulie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, în baza reclamaţiilor nr. 9690/16.07.2010, 9717/19.07.2010, 9719/19.07.2010, 9776/20.07.2010 şi 9638/15.07.2010, cu privire la modul în care radiodifuzorul a prezentat, în cadrul emisiunilor informative difuzate în perioada 14 - 16 iulie 2010, subiectul morţii Mădălinei Manole.

Postul de radio REALITATEA FM aparţine S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenţa audiovizuală nr.R429.2/26.04.2004, decizia de autorizare nr. 865.0/12.05.2005 şi de reautorizare nr. 865.0-2/12.05.2005).

În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 15 alin. (2) lit. a) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate, în intervalul orar 6.00 – 22.00 nu pot fi difuzate emisiuni care conţin detalii sau metode de sinucidere ori de automutilare.

În fapt, în perioada 14 - 16 iulie 2010, în ediţiile emisiunilor informative „Ştirile Realitatea FM” şi „Realitatea în direct”, transmise în intervalul orar 07.00 – 17.00, postul de radio REALITATEA FM a difuzat mai multe ştiri cu privire la moartea artistei Mădălina Manole, în care au fost prezentate detalii privind metoda folosită de aceasta pentru a se sinucide.

Pornindu-se de la informaţiile preliminare oferite de achetatorii prezenţi în dimineaţa zilei de 14.07.2010 la domiciliul artistei în scopul efectuării primelor cercetări cu privire la cauzele decesului, postul a difuzat informaţii privind sinuciderea Mădălinei Manole.

Astfel, deşi iniţial nu a fost stabilită substanţa cu care s-a sinucis artista, existând doar o prezumţie a anchetatorilor, prezumţie determinată de primele informaţii oferite de membrii familiei cântăreţei, postul a prezentat ca certă informaţia potrivit căreia aceasta s-a sinucis ingerând pesticidul numit Furadan.

Pornind de la această informaţie, postul a dezbătut în emisiunile difuzate în perioada 14 - 16 iulie 2010 condiţiiile în care s-ar fi sinucis artista.

În acest context, postul REALITATEA FM a difuzat, la ore accesibile tuturor categoriilor de public, respectiv în intervalul orar 07.00 – 17.00, informaţii cu privire la moartea artistei, oferind detalii referitoare la denumirea substanţei cu care se presupune că s-ar fi sinucis, precum şi cantitatea ingerată în acest scop de Mădălina Manole.

De asemenea, postul a oferit informaţia potrivit căreia ar fi fost necesară ingerarea unei cantităţi mult mai mici de Furadan, respectiv un mililitru.

Exemplificăm din raportul de monitorizare :

“(…)primele date spun că Mădălina Manole a băut 400 de ml de Furadan, un pesticid extrem de puternic..., atât de otrăvitoare este această substanţă încât un singur ml de substanţă poate omorî un adult în câteva minute, pentru că blochează o enzimă foarte importantă în organismul uman.”

Membrii Consiliului au apreciat ca fiind foarte grav faptul că postul a ales să difuzeze astfel de detalii de sinucidere la ore la care copiii au acces neîngrădit la vizionarea programelor audiovizuale având în vedere că :

- pe de o parte, copiii au tendinţa de a imita cu uşurinţă gesturile adulţilor, au discernământ redus şi nu au reprezentarea faptelor ;

- pe de altă parte, este recunoscut şi acceptat unanim că mediatizarea cazurilor şi a metodelor de sinucidere este unul dintre factorii principali în creşterea incidenţei suicidului.

Redăm din raportul de monitorizare :

14 iulie 2010 - Ştirile Realitatea FM - orele 10.30, 12.00 şi 12.30

„(…) Primele cercetări indică fără dubii că artista s-a sinucis. Unul dintre elementele care confirmă această ipoteză este şi mesajul pe care cântăreaţa l-a lăsat miercuri în jurul orei două soţului său pe telefonul acestuia, în care spunea că nu se mai simte frumoasă, afirmă surse judiciare citate de Mediafax. Potrivit acestora, Mădălina Manole a fost găsită căzută pe holul de lângă baie într-o baltă de sânge, cu capul spart. Pe lângă ea s-a găsit un bidon de substanţă chimică, pe hol mirosind puternic a această substanţă. (…) Soţul artistei a declarat autorităţilor că aceasta ar fi luat medicamente. În urmă cu trei săptămâni, Mădălina Manole ar fi avut o tentativă de sinucidere cu ibuprofen şi paracetamol. Mădălina Manole locuia împreună cu soţul său, băiatul în vârstă de un an şi cu soacra sa. (…).”

15 iulie 2010 - Ştirile Realitatea FM - orele 07.00, 08.00, 09.00, 10.00 şi 11.00

„Reporter : Mădălina Manole s-a sinucis, aceasta e prima concluzie anchetatorilor ; artista ar fi băut un insecticid care produce moartea imediată ; Furadan, un insecticid extrem de toxic din care Mădălina Manole băuse o cantitate apreciabilă- explicaţia anchetatorilor, după cum afirmă prezentatoarea ştirilor.”

15 iulie 2010 - Realitatea în direct

„(ora 11.45) Moderatorul emisiunii, Cosmin Prelipceanu : Informaţii de la Institutul de Medicină legală, astăzi a fost făcută autopsia Mădălinei Manole, primele date spun că Mădălina Manole a băut 400 de ml de Furadan, un pesticid extrem de puternic..., atât de otrăvitoare este această substanţă încât un singur ml de substanţă poate omorî un adult în câteva minute pentru că blochează o enzimă foarte importantă în organismul uman.”

15 iulie 2010 - Ştirile Realitatea FM-ora 12.30 şi 13.00

„Reporter : Mădălina Manole nu suferea de nicio boală cronică, avea greutate normală şi a înghiţit în noaptea sinuciderii 400 de ml de pesticid Furadan anunţă directorul Institutului de Medicină Legală, Dan Dermengiu.”

15 iulie 2010 - Ştirile Realitatea FM-ora 14.00

„Reporter : Rezultatele autopsiei efectuate în această dimineaţă arată că Mădălina Manole ar fi înghiţit aproximativ 400 de ml de Furadan iar moartea ei ar fi survenit în câteva minute.”

15 iulie 2010 - Ştirile Realitatea FM-orele 14.30, 15.00, 16.00 şi 17.00

„Reporter : Astăzi sunt audiaţi doi membri din trupa cântăreţei pe care i-a văzut la repetiţii... Fana Mădălinei Manole spune că i-a adus artistei sticla cu Furadan la începutul acestei săptămâni, fără să ştie că o va folosi pentru a se sinucide ; Mădălina Manole nu suferea de nicio boală cronică la vreun organ intern, avea greutate normală şi a înghiţit în noaptea sinuciderii 350-400 de ml de pesticid, cel mai probabil Furadan, spun legiştii care au efectuat astăzi autopsia.”

16 iulie 2010 - Ştirile Realitatea FM-orele 07.30

„(...)Mădălina Manole, care s-a sinucis în noaptea de marţi spre miercuri, avea şanse minime să mai poată fi salvată de medici după ce a băut aproape 400 de ml de pesticid, potrivit directorului Institutului Naţional de Medicină Dan Dermengiu. Acesta mai spune că decesul s-a produs la doar câteva minute de la ingerarea pesticidului, în urma unui stop cardio-respirator. Mădălina Manole nu suferea de nicio boală cronică la vreun organ intern, avea greutate normală şi a înghiţit în noaptea sinuciderii 350-400 de ml de pesticid, cel mai probabil Furadan, spun legiştii care au efectuat astăzi autopsia. (...).”

Având în vedere că informaţiile referitoare la modul în care a înţeles cântăreaţa Mădălina Manole să se sinucidă, informaţii oferite de radiodifuzor în cadrul emisiunilor prezentate publicului, se încadrează fără echivoc în categoria detaliilor sau metodelor de sinucidere, membrii Consiliului au considerat că au fost încălcate prevederile art. 15 alin. (2) lit. a) din Codul audiovizualului.

Potrivit dispoziţiilor invocate, emisiunile care conţin detalii sau metode de sinucidere ori de automutilare nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 22,00.

Membrii Consiliului au constatat că prin prezentarea repetată a unor detalii privind modul de sinucidere a fost depăşit cadrul ştirilor care ar fi putut să contribuie la informarea telespectatorilor în legătură cu acest caz.

Consiliul a apreciat că radiodifuzorul nu a ţinut cont de obligaţia instituită în sarcina sa de a asigura protecţia copiilor în programele audiovizuale, având în vedere lipsa de maturitate a acestora, precum şi discernământul lor redus. Acest fapt a condus la posibilitatea ca dezvoltarea mentală şi morală a copiilor să fie afectată, în condiţiile în care radioul constituie un factor important în informarea şi educarea telespectatorilor minori.

Difuzarea unor emisiuni cu un astfel de conţinut, într-un interval orar accesibil copiilor, încalcă principiul interesului superior al acestuia statuat de întreaga legislaţie privitoare la drepturile copilului, legislaţie în care normele din domeniul audiovizualului constituie o parte importantă.

Faţă de aceste aspecte, în temeiul prevederilor art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare coroborate cu ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. pentru postul de radio REALITATEA FM şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 06.00-14.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de radio REALITATEA FM cu somaţie publică, întrucât, în mai multe emisiuni, transmise în intervalul orar 07.00 - 17.00, informaţiile referitoare la sinuciderea Mădălinei Manole au conţinut detalii cu privire la substanţa folosită.

Potrivit dispoziţiilor invocate, în intervalul orar 06.00 – 22.00 nu pot fi difuzate emisiuni care conţin detalii sau metode de sinucidere.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.