Decizia nr. 841 din 27.07.2010

27.07.2010


envoyer l'article par mail title=

privind amendarea cu 7.500 lei a S.C. REALITATEA MEDIA S.A.,
pentru postul de televiziune REALITATEA TV

S.C. REALITATEA MEDIA S.A. C.U.I. 14080700
Splaiul Unirii nr. 6, bl. B3A, etaj 2, camera 4, sector 4
BUCUREŞTI

pentru postul de televiziune REALITATEA TV
Piaţa Presei Libere, nr. 1, corp A, sector 1
BUCUREŞTI

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 27 iulie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, în baza reclamaţiilor înregistrate la C.N.A. sub nr. 9690/16.07.2010, 9717/19.07.2010, 9719/19.07.2010, 9776/20.07.2010, 9638/15.07.2010, cu privire la modul în care posturile de televiziune au prezentat subiectul referitor la decesul artistei Mădălina Manole.

Postul de televiziune REALITATEA TV aparţine S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 263.2/03.05.2004, decizia de autorizare nr. 704.0-3/20.07.2004).

În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A. a încălcat prevederile art. 15 alin. (2) lit. a) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate, în intervalul orar 6.00-22.00 nu pot fi difuzate emisiuni care conţin detalii sau metode de sinucidere ori de automutilare.

În fapt, în perioada 15 – 18 iulie 2010, în intervalul orar 07.00-21.00, în cadrul emisiunilor de ştiri postul REALITATEA TV a prezentat pe larg subiectul cu privire la încetarea din viaţă a artistei Mădălina Manole.

Membrii Consiliului au constatat că pe parcursul mai multor ediţii informative, în care a fost mediatizat tragicul eveniment al încetării din viaţă a artistei Mădălina Manole, au fost difuzate, în mod repetat, informaţii detaliate cu privire la modul în care aceasta s-ar fi sinucis.

Pornindu-se de la informaţiile preliminare oferite de achetatorii prezenţi în dimineaţa zilei de 14.07.2010 la domiciliul artistei în scopul efectuării primelor cercetări cu privire la cauzele decesului, postul a difuzat informaţii privind sinuciderea Mădălinei Manole.

Astfel, deşi nu a fost stabilită substanţa cu care s-a sinucis artista, existând doar o prezumţie a anchetatorilor, prezumţie determinată de primele informaţii oferite de membrii familiei cântăreţei, postul a prezentat ca certă informaţia potrivit căreia aceasta s-ar fi sinucis ingerând pesticidul numit Furadan.

Pornind de la această informaţie neconfirmată, la acel moment, de un act oficial, postul a dezbătut, în emisiunile informative difuzate în perioada 15-18 iulie 2010, condiţiiile în care s-ar fi sinucis artista.

În acest context, postul REALITATEA TV a difuzat, la o oră accesibilă tuturor categoriilor de public, respectiv în intervalul orar 07.00-21.00, informaţii cu privire la moartea artistei, oferind detalii referitoare la denumirea substanţei cu care se presupune că s-ar fi sinucis, precum şi cantitatea ingerată în acest scop de Mădălina Manole.

De asemenea, postul a oferit informaţia potrivit căreia ar fi fost necesară ingerarea unei cantităţi mult mai mici de Furadan, respectiv numai câteva miligrame.

Membrii Consiliului au apreciat ca fiind foarte grav faptul că postul a ales să difuzeze astfel de detalii de sinucidere la ore la care copiii au acces neîngrădit la vizionarea programelor audiovizuale având în vedere că :

- pe de o parte, copiii au tendinţa de a imita cu uşurinţă gesturile adulţilor, au discernământ redus şi nu au reprezentarea faptelor sale ;

- pe de altă parte, este recunoscut şi acceptat unanim că mediatizarea cazurilor şi a metodelor de sinucidere este unul dintre factorii principali în creşterea incidenţei suicidului.

Astfel, pe parcursul întregii zile de 15 iulie 2010, atât în cadrul mai multor ediţii informative, cât şi pe banda de jos a ecranului, postul REALITATEA TV a oferit publicului informaţii detaliate cu privire la presupusa metodă de sinucidere a Mădăline Manole.

În acest context, atât în comentariile făcute pe marginea acestui subiect, cât şi în titlurile sub care au fost difuzate ştirile respective, postul REALITATEA TV a descris metoda de sinucidere, menţionându-se numele substanţei folosite, respectiv Furadan, cantitatea ingerată, efectele acesteia, precum şi posibilităţile de procurare a produsului în cauză.

În ediţiile de la orele 07.05, 08.04, 09.20, din aceeaşi zi, ştirea a fost difuzată sub titlul : ,,OMORÂTĂ DE FURADAN’’ şi a avut următorul conţinut :

Prezentatoare : „Substanţa care a provocat, cel mai probabil, moartea Mădălinei Manole este Furadan, un pesticid atât de toxic, încât comercializarea sa este interzisă. Furadanul este un insecticid de culoare roz şi se foloseşte, în special, pentru combaterea insectelor de câmp. Pentru om este deosebit de toxic. Un singur mililitru poate produce moartea. Furadanul intră imediat în sânge, iar efectele sunt şi ele imediate : determină sufocarea şi încetineşte sever bătăile inimii."

În prim plan au fost înfăţişate o pungă cu denumirea “Furadan 3G” şi un flacon inscripţionat “Furadan 5G”.

Informaţii cu privire la metoda de sinucidere au fost difuzate şi pe crawl, la diferite intervale orare, reluate şi pe parcursul zilei de 16 iulie 2010.

Redăm din raportul de monitorizare : ,,MĂDĂLINA MANOLE S-A SINUCIS CU INSECTICID. CONFORM NECROPSIEI, ACEASTA A BĂUT 400 DE ML DE FURADAN."

De asemenea, în aceeaşi zi, , în cadrul ediţiilor de la orele 13.00, 15.58, 16.27, 18.04, 20.05 şi 21.05 postul REALITATEA TV a reluat subiectul cu privire la decesul Mădălinei Manole, context în care a difuzat informaţii ample, precum şi titluri sugestive cu privire la modul în care aceasta se presupune că s-ar fi sinucis, fiind arătate, în mod repetat, imagini cu produsul respectiv. Redăm din raportul de monitorizare :

Titlul ştirii : ,,CAUZELE MORŢII MĂDĂLINEI« , iar ca subtitluri : „IML : Mădălina Manole a băut 400 de mililitri de Furadan.- IML : Doza letală de Furadan este de câteva grame. –INL : Moartea a survenit în câteva minute- Persoana care i-a dat cântăreţei Furadanul a fost audiată la Parchet. »

Reporter : „Mădălina Manole a băut o substanţă toxică. Specialiştii de la IML au stabilit că a băut 400 de ml de Furadan, o substanţă extrem de toxică, în cantitate foarte mare, fapt ce a dus ca moartea Mădălinei să survină în doar câteva minute.

În cadrul acestor ştiri, s-a vorbit şi despre modalitatea de procurare a Furadanului, fiind prezentate pagini de web cu anunţuri de vânzare a acestei substanţe : „Găsiţi nenumărate anunţuri de vânzare de Furadan. Sunt anunţuri unde oamenii îşi postează chiar şi numărul de telefon, numărul de telefon mobil. Deci, e interzisă comercializarea lui. Cu toate acestea, se vinde. Se vinde destul de mult de vreme ce am găsit atâtea anunţuri. E drept că Internetul nu se supune legilor.

Au fost înfăţişate produsele Furadan 3G şi Furadan 5G, alternând cu pagini web conţinând anunţuri de vânzare a acestui produs, inclusiv preţul (de ex : Vând Furadan -80€).

De asemenea, şi în cadrul ediţiei informative, difuzate în data de 18.07.2010, de la ora 07.00, a fost prezentată ştirea cu titlul : „ANCHETA MORŢII MĂDĂLINEI", context în care postul a difuzat, din nou, imagini cu produsul Furadan.

Având în vedere că informaţiile referitoare la modul în care a înţeles artista Mădălina Manole să se sinucidă, informaţii oferite de radiodifuzor în cadrul emisiunilor prezentate publicului, se încadrează fără echivoc în categoria detaliilor sau metodelor de sinucidere, Consiliul a considerat că au fost încălcate prevederile art. 15 alin. (2) lit. a) din Codul audiovizualului.

Potrivit dispoziţiilor invocate, emisiunile care conţin detalii sau metode de sinucidere ori de automutilare nu pot fi difuzate în intervalul orar 6.00 – 22.00.

Membrii Consiliului au constatat că prin prezentarea repetată a unor detalii privind modul de sinucidere a fost depăşit cadrul ştirilor care ar fi putut să contribuie la informarea telespectatorilor în legătură cu acest caz.

Consiliul a apreciat că radiodifuzorul nu a ţinut cont de obligaţia instituită în sarcina sa de a asigura protecţia copiilor în programele audiovizuale, având în vedere lipsa de maturitate a acestora şi discernământul lor redus. Acest fapt a condus la posibilitatea ca dezvoltarea mentală şi morală a copiilor să fie afectată, în condiţiile în care televizorul constituie un factor important în informarea şi educarea telespectatorilor minori.

Difuzarea unei emisiuni cu un astfel de conţinut, la o oră accesibilă copiilor, încalcă principiul interesului superior al acestuia, statuat de întreaga legislaţie privitoare la drepturile copilului, legislaţie în care normele din domeniul audiovizualului constituie o parte importantă.

De asemenea, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat şi prevederile art. 44 din Decizia C.N.A. nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

„(1) Orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire.

(2) În cazul situaţiilor de suferinţă umană, al dezastrelor naturale, accidentelor sau al actelor de violenţă, radiodifuzorii au obligaţia de a nu se amesteca nejustificat în viaţa privată".

Membrii Consiliului au constatat că în cadrul ediţiei emisiunii „Fabrica", din 15 iulie 2010, de la ora 15.21, cînd avea loc o transmisiune în direct de Sala Radio, unde fusese depus trupul Mădălinei Manole, postul a prezentat imagini cu soţul artistei, în momente de grea suferinţă, încercând să obţină un interviu cu acesta :

Saviana Rusu (reporter Realitatea TV) : ,,Îl vedeţi şi pe soţul Mădălinei. Plânge în momentul de faţă. Este înlăcrimat. O să încercăm să stăm de vorbă cu dumnealui. Spuneţi-ne, ce credeţi că s-a întâmplat ? Soţul Mădăinei : – Nu discutăm acum, nu pot să discut. Înţelege-mă… !

În acest context, au fost difuzate imagini, în prim-planuri, cu chipul îndurerat al soţului artistei decedate.

Şi în cadrul emisiunii „Realitatea de la ora 10.00", difuzată în 16 iulie 2010, au fost difuzate imagini care evidenţiau trauma mamei Mădălina Manole, în momentul în care se oficia slujba de înmormântare a fiicei sale, imagini absolut cutremurătoare.

Un fragment din imaginile cu mama îndurerată, care a fost surprinsă în imagini în momentul în care-şi înălţa mâinile către cer, au făcut parte dintr-un montaj intitulat ,,ADIO, FATĂ DRAGĂ", difuzat în mod repetat (de exemplu, la orele 11.01, 12.00, 13.01, 14.00, 15.01), în aceeaşi zi.

Or, potrivit dispoziţiilor legale invocate, orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, ca cel al decesului unui membru al familiei, aşa cum a fost în acest caz.

În calitate de garant al interesului public, Consiliul apreciază că dreptul persoanei la respectarea vieţii intime, familiale şi private, ca drept fundamental garantat de Constituţia României, trebuie respectat în orice program audiovizual.

Faţă de aceste aspecte, Consiliul a propus amendarea radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. cu suma de 7.500 lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

În temeiul art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare,

Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

Articol unic : Radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (titular al licenţei audiovizuale nr. TV 263.2/03.05.2004 şi al deciziei de autorizare nr. 704.0-3/20.07.2004 pentru postul de televiziune REALITATEA TV), se sancţionează cu amendă în cuantum de 7.500 lei pentru încălcarea prevederilor art. 15 alin. (1) lit. a) şi ale art. 44 din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.


Către,

S.C. REALITATEA MEDIA S.A. C.U.I. 14080700
Splaiul Unirii nr. 6, bl. B3A, etaj 2, camera 4, sector 4
BUCUREŞTI

pentru postul de televiziune REALITATEA TV
Piaţa Presei Libere, nr. 1, corp A, sector 1
BUCUREŞTI

Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 841/27.07.2010 privind amendarea cu 7.500 lei a radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul REALITATEA TV cu amendă de 7.500 lei, întrucât, în mai multe ediţii de ştiri, transmise în intervalul orar 07.00 - 21.00, informaţiile referitoare la sinuciderea Mădălinei Manole au conţinut detalii cu privire la substanţa folosită.

Potrivit dispoziţiilor legale, în intervalul orar 06.00 - 22.00, nu pot fi difuzate emisiuni care conţin detalii sau metode de sinucidere.

De asemenea, modul în care au fost prezentate unele reportaje în care apăreau membrii familiei artistei, surprinşi în momente de grea suferinţă, a încălcat dreptul acestora la respectarea intimităţii."

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.