Decizia nr. 924 din 16.09.2010

16.09.2010


envoyer l'article par mail title=

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 16 septembrie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a vizionat şi a analizat, în urma reclamaţiei înregistrate sub nr. 11461/06.09.2010, spotul « România, trezeşte-te ! » difuzat de postul de televiziune ANTENA 3.

Potrivit raportului de monitorizare, postul de televiziune ANTENA 3 a prezentat începând din data de 03.09.2010, ora 00.59, după grupajele de publicitate, înaintea buletinelor de ştiri, un clip de animaţie în care câteva afirmaţii sau mesaje din campaniile electorale aparţinând preşedintelui Traian Băsescu sunt titrate pe ecran, suprapuse peste imagini şi fundal sonor ce reprezintă o atmosferă sumbră, tensionată şi ameninţătoare, imagini în care apar două tipuri de personaje umanoide.

Materialul audiovizual începe cu mesajul „ANTENA 3 prezintă” pe un fundal negru, după care urmează o scenă în care un personaj adoarme uitându-se la televizor şi visează următoarele scene :

1. Personajul (mic şi alb) priveşte pe fereastră cum, în stradă, doi indivizi înalţi şi întunecaţi prăjesc la proţap pe cineva asemenea lui, iar într-un cort alăturat se văd două siluete care lovesc cu topoarele în cineva întins pe o masă. Mesajul care apare scris pe ecran este : „Arde-i !”

2. Scena ilustrează sintagma „La ţepe în Piaţa Victoriei !” folosită de Traian Băsescu în campania electorală din 2004. Avem în faţă o pădure de ţepe, o clădire care sugerează că este Palatul Victoria iar un gardian înalt şi sumbru îi face semn personajului nostru, mic şi adus de spate, să plece de acolo. Acesta pune capul în pământ şi umil se conformează. Pe ecran stă scris „La ţepe în Piaţa Victoriei !”

3. Sloganul ilustrat este „Aici sunt banii dumneavoastră !” care apare pe ecran la începutul scenei. Pe fundal se vede o armată de personaje înalte, întunecate care sugerează o forţă de represiune, după care intră în cadru o limuzină neagră, din care se iţeşte figura pasagerului, iar după ce limuzina pleacă, armata se îndreaptă către un grup de protestatari cu pancarte, umbrele negre ale celor din forţa de represiune alungindu-se ameninţător către cei din grupul de protestatari. Deasupra umbrelor ameninţătoare stă scris mesajul „Voi sunteţi adevărata majoritate !”

4. De la o tribună aflată în faţa unei clădiri ce seamănă cu Palatul Parlamentului, un personaj înalt şi întunecat ţine un discurs în faţa unei mulţimi care pare a fi compusă din oi. Mesajul „Voi reforma instituţiile statului !” este scris pe ecran.

5. Ultima scenă este cea în care personajul de la începutul clipului se trezeşte brusc din somn, iar pe ecranul complet negru apare scris cu caractere albe mesajul „România, trezeşte-te !”

Analizând spotul, membrii Consiliului au apreciat că acesta încalcă dispoziţiile art. 155 din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

(1) În sensul prezentului cod, constituie publicitate politică clipurile publicitare care promovează un partid, un om politic sau un mesaj politic.

(2) Publicitatea politică este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală.

Consiliul a constatat că unele dintre sloganurile care apar în material au fost utilizate de dl. Traian Băsescu în campanile sale electorale pentru funcţia de Preşedinte al României, în anii 2004 şi 2009, şi au apreciat că o astfel de abordare imprimă materialului audiovizual asumat de postul de televiziune ANTENA 3 caracterul de publicitate politică, publicitate care, în contextul prezentat în descrierea spotului, are un caracter negativ.

Prin conţinutul său, acest spot transmite un mesaj politic în legătură cu Preşedintele României, iar potrivit dispoziţiilor legale, clipurile publicitare care promovează un partid, un om politic sau un mesaj politic pot fi difuzate numai în perioada campaniei electorale, iar România nu se află într-o astfel de situaţie în acest moment.

Pentru aceste considerente, în temeiul şi cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului, Consiliul Naţional al Audiovizualului dispune intrarea deîndată în legalitate în privinţa spotului « România, trezeşte-te ! », în sensul respectării dispoziţiilor legale care interzic difuzarea publicităţii politice în afara perioadelor de campanie elctorală.