Decizia nr. 937 din 23.09.2010

23.09.2010


envoyer l'article par mail title=

În şedinţa publică din data de 23 septembrie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare cu privire la serviciul de programe difuzat, în perioada 11-17 august 2010, între orele 07.00-22.00, de postul de radio MEDIAŞ 725, aparţinând S.C. MIHAI IUGA S.N.C.

Potrivit raportului de monitorizare, în data de 14 august 2010, în intervalul orar 14-16.00, postul de radio MEDIAŞ 725 a difuzat, în cadrul emisiunii “Ea şi Ea”, două concursuri cu premii sponsorizate de salonul de frumuseţe “Andra şi Angel”, respectiv, de florăria Cercul Verde, cu următorul conţinut :

Concursul sponsorizat de salonul de frumuseţe “Andra şi Angel” :

“Acuma avem un concurs la care Oana o să vă spună toată poezia care e de zis. Iar eu vă aştept la 0269/834554.
Avem un concurs sponsorizat de salonul Andra şi Angel. Aceste două nume le găseşti pe buzele fiecărei femei. Salonul de frumuseţe Andra şi Angel din strada Petofi Sandor vis-à-vis de hotelul Select aduce un nou concept de salon de frumuseţe : şic. Serviciile oferite de salon sunt coafor, hairstyle cu produse profesionale, pensat şi manichiură folosind aparatura nouă pentru realizarea oricărui model. În salonul de frumuseţe Andra şi Angel veţi găsi o ambianţă plăcută, familiară în care puteţi evada din stresul cotidian ca să vă destindeţi şi bucura de servicii de înaltă calitate. Salonul Andra şi Angel, pentru o viaţă mai frumoasă. Pentru rezervări numărul de telefon este 0369/445036.
Iar noi acum oferim ca premiu un tuns şi un aranjat. Şi vă aşteptăm la numărul de telefon 0269/834554, număr cu tarif normal.”

(...) Dă-mi voie să-ţi spun şi cine a câştigat : Pompei Diana. La salonul Andra şi Angel, deja lumea ştie unde se găseşte acest salon şi ne bucurăm pentru acest lucru. Dar să vă mai spunem că aici puteţi să vă faceţi programări la 0369/445036.”.

Concursul sponsorizat de florăria „Cercul Verde” :

“Acuma Oana zicem de un concurs da ?
Da, concursul al cărui sponsor este florăria Cercul Verde.
Cercul Verde te cucereşte cu magia florilor. Lasă-te sedus de frumuseţea florilor din cea mai bogată şi colorată ofertă. Aici găseşti flori pentru diferite ocazii, plante decorative pentru interior şi exterior, la florăria Cercul Verde. Îţi spunem noi şi unde : pe strada Mihai Viteazul nr. 31 fostă Ţecheş.
Aşa că vă aşteptăm acum la 834554, număr cu tarif normal pentru a câştiga un premiu oferit de Cercul Verde.
(...)
Avem şi o câştigătoare. Într-adevăr Cercul Verde se găseşte pe strada Mihai Viteazul nr. 31 fosta Ţecheş. Monica Olaru a câştigat. O aşteptăm luni după ora 10 să-şi ridice premiul.”.

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a respectat regulile privind condiţiile de desfăşurare a concursurilor cu premii, difuzate în timpul emisiunii “Ea şi Ea”, fapt ce contravine prevederilor art. 99 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Potrivit dispoziţiilor invocate, este interzisă descrierea calităţii produselor sau a serviciilor oferite ca premii în emisiunile-concurs, cu excepţia mărcii şi a preţului.

Legiuitorul a stabilit că în cazul acordării unui premiu, în cadrul unui concurs, radiodifuzorii nu pot difuza elemente de identificare ale produselor sau serviciilor oferite ca premii, cu excepţia mărcii şi a preţului.

Or, membrii Consiliului au constatat că atât în cadrul concursului anunţat ca fiind sponsorizat de salonul de coafură “Andra şi Angel”, cât şi pe parcursul desfăşurării concursului anunţat ca fiind sponsorizat de florăria „Cercul Verde”, postul de radio MEDIAŞ 725 a prezentat publicului detalii cu privire la calitatea produselor oferite ca premii, adresele sponsorilor şi numerele de telefon la care ascultătorii pot apela pentru achiziţionarea produselor respective şi pentru a beneficia de serviciile sponsorilor.

De asemenea, Consiliul a constatat că nu au fost respectate nici condiţiile de difuzare a sponsorizării prevăzute de art. 34 alin. (1) lit. c) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cele ale art. 102 alin. (3) şi (5) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Conform prevederilor invocate din Legea audiovizualului, programele sponsorizate nu trebuie să încurajeze în mod direct achiziţionarea sau închirierea produselor ori a serviciilor sponsorului sau ale unui terţ, în particular prin referiri promoţionale speciale la aceste produse ori servicii. Art. 102 din Codul audiovizualului dispune :

- alin. (3) : Emisiunile sponsorizate nu trebuie să incite la vânzarea, cumpărarea sau închirierea produselor ori serviciile sponsorului sau ale unui terţ, în special prin referiri promoţionale ori de natură comercială la aceste produse sau servicii, făcute în timpul respectivelor emisiuni.

- alin. (5) : Atunci când un anunţ promoţional conţine o referire la sponsorul programului, aceasta trebuie să fie scurtă şi secundară.

În raport de aceste prevederi, membrii Consiliului au constatat că pe parcursul desfăşurării concursurilor cu premii postul de radio MEDIAŞ 725 a prezentat atât adresele, cât şi numerele de telefon ale sponsorilor, cu scopul evident de a îndemna publicul să achiziţioneze produsele şi să apeleze la serviciile acestora.

De exemplu, în timpul concursului anunţat ca fiind sponsorizat de salonul de coafură “Andra şi Angel” au fost prezentate atât serviciile sponsorului : coafor, hairstyle cu produse profesionale, pensat şi manichiură folosind aparatura nouă pentru realizarea oricărui model, cât şi numerele de telefon ale acestuia.

În acelaşi mod a procedat şi pe parcursul desfăşurării concursului anunţat ca fiind sponsorizat de florăria „Cercul Verde”, în care au fost descrise produsele sponsorului : flori pentru diferite ocazii, plante decorative pentru interior şi exterior, etc., cât şi numerele de telefon.

Având în vedere aceste aspecte, Consiliul Naţional al Audiovizualului dispune, în temeiul şi cu respectarea prevederilor art. 15 din Legea audiovizualului, intrarea de îndată în legalitate, în sensul respectării tuturor condiţiilor de difuzare ale publicităţii şi ale sponsorizării în domeniul audiovizual.

În cazul în care societatea dumneavoastră nu se conformează prezentei decizii de somare, Consiliul Naţional al Audiovizualului va aplica sancţiunea prevăzută la art. 91 alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv amenda contravenţională a cărei limită minimă este de 5.000 de lei.