Decizia nr. 193 din 21.01.2010

21.01.2010


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L.,
Bucureşti, B-dul Dimitrie Pompei nr. 9-9A, clădirea 20, et. 8, sector 2

pentru postul de televiziune PRIMA TV

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 21 ianuarie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la ediţiile emisiunii de ştiri « Focus » din zilele de 16 şi 18 ianuarie 2010, difuzate de la ora 18.00 de postul PRIMA TV.

Postul de televiziune PRIMA TV aparţine radiodifuzorului S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV 040.1/25.06.1993, decizia de autorizare nr. 101.0-1/24.03.1995).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării emisiunilor, Consiliul a constatat că radiodifuzorul S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. a încălcat prevederile art. 15 alin. (2) lit. b) raportate la cele ale art. 27 alin. (1) din Decizia C.N.A. nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor art. 15 alin. (2) lit. b), în intervalul orar 06.00 - 22.00 nu pot fi difuzate emisiuni care conţin demonstraţii sau detalii importante privind tehnici criminale.

Conform art. 27 alin. (1), programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionării în familie.

În fapt, postul de televiziune PRIMA TV a difuzat, în cadrul emisiunii « Focus » din ziua de 16 ianuarie 2010, de la ora 18.00, o ştire intitulată : « Executaţi în stil mafiot ».

Membrii Consiliului au constatat că ştirea menţionată, difuzată în prime time, de la ora 18.00, în cea mai importantă ediţie informativă a postului PRIMA TV, a conţinut detalii importante privind tehnici criminale, în afara intervalului orar pentru care legiuitorul a prevăzut o astfel de posibilitate, respectiv 22.00 - 06.00.

Redăm din raportul de monitorizare :

"Prezentatoare : Incredibil dar adevărat !
Prezentator : Zece infractori deosebit de periculoşi au măcelărit în stil mafiot mai mulţi oameni pentru a şterge urmele fărădelegilor pe care le comiteau.
Prezentatoare : Concret : omorau pentru bani.
Prezentator : Suspecţii foloseau diverse persoane pe post de intermediari pentru a înşela mai multe firme.
Prezentator : După ce îşi atingeau obiectivele îi îngropau de vii pe intermediari ori îi aruncau în Canalul Dunăre-Marea Neagră.
Prezentator : Înainte aveau grijă ca victimele să fie drogate şi legate.(...)
Voce din off : Reţeaua era foarte bine organizată. Avea o structură ermetică cu membrii extrem de violenţi specializaţi în fraude macroeconomice. Mai exact, suspecţii racolau oameni fără familie pe care îi puneau să înfiinţeze firme fantomă şi să emită cecuri sau bilete la ordin fără acoperire. După îndeplinirea sarcinilor victimele erau ucise cu sânge rece. Unele dintre acestea au fost îngropate de vii şi apoi turnată placă de ciment peste groapă.
Insp. Princ.Raluca Seucan : În curtea unui imobil au fost găsite cele două cadavre îngropate.
Voce din off : Alte cadavre au fost descoperite în Canalul Dunăre-Marea Neagră. Erau în stare avansată de descompunere. Anchetatorii spun că oamenii au fost loviţi de mai multe ori cu un ciocan în cap, armă care a fost găsită în curtea unei case. Poliţiştii din Bucureşti, Ialomiţa şi Constanţa i-au filat pe membrii grupării mafiote încă din anul 2006. Noaptea trecută au organizat mai multe descinderi pentru a-i prinde.(...)
Prezentatoare : Alte amănunte despre modul în care acţionau membrii reţelei dar şi despre desfăşurarea anchetei are colegul nostru Iulian Drăgoi, bună seara Iulian, eşti în direct.
Iulian Drăgoi : Bună seara ! Locul preferat de suspecţi pentru a se descotorosi de oamenii care deveniseră incomozi era Canalul Dunăre-Marea Neagră. Ei acţionau în aşa fel încât morţile să pară accidentale. Practic, înainte de a-i ucide pe cei de care vroiau să scape, îi obligau să bea cantităţi mari de alcool după care îi loveau în cap şi îi ucideau şi îi aruncau în Canalul Dunăre-Marea Neagră. Făceau acest lucru pentru ca medicii legişti să constate alcoolemii mari în sângele victimelor şi să creadă că din cauza alcoolului victimele au căzut în apă şi au murit. În realitate însă, cele două cadavre descoperite în Canalul Dunăre-Marea Neagră au fost aruncate acolo de membrii reţelei mafiote. Anchetatorii au audiat astăzi pe cei suspectaţi de comiterea acestor atrocităţi printre care şi Sergiu Băhăian, cel considerat liderul acestei reţele. De altfel anchetatorii spun că doi dintre suspecţi au recunoscut că ei au comis crimele la ordinul lui Sergiu Băhăian. Tot mai spun că dacă nu ar fi comis aceste crime, dacă nu ar fi executat ordinele lui Băhăian ar fi foat ucişi chiar şi ei de omul da afaceri."

De asemenea, postul PRIMA TV a difuzat şi în ediţia din 18 ianuarie 2010 a principalei ediţii informative « Focus », de la ora 18.00, o ştire referitoare la « cazul Băhăian », sub titlul : « Caracatiţa Băhăian », cu un conţinut similar.

Ca regulă de protecţie a minorilor, legiuitorul a instituit, la art. 15 din Codul audiovizualului, norme obligatorii pentru radiodifuzori referitoare la intervalul orar de difuzare a unor programe audiovizuale, precum emisiunile ce conţin detalii importante privind tehnici criminale.

Astfel, la alin. (2) lit. b) a art. 15 din Decizia nr. 187/2006, legiuitorul a prevăzut că, în intervalul orar 06.00 - 22.00, nu pot fi difuzate emisiuni care conţin demonstraţii sau detalii importante astfel de tehnici.

Membrii Consiliului au constatat că, în cadrul ştirilor cu privire la « cazul Băhăian », difuzate în zilele de 16 şi, respectiv, 18 ianuarie 2010 de postul PRIMA TV, au fost oferite detalii privind tehnici criminale, la o oră la care copiii au acces neîngrădit la programele de televiziune (respectiv de la ora 18.00), fapt ce contravine prevederilor invocate.

Difuzarea unor ştiri cu un astfel de conţinut, la o oră accesibilă minorilor, a încălcat principiul interesului superior al copilului, principiu statuat de întreaga legislaţie privitoare la drepturile acestuia, din care, o parte importantă o constituie legislaţia audiovizuală ce protejează aceste drepturi.

O altă obligaţie instituită în sarcina radiodifuzorilor este şi aceea de a lua toate măsurile legale, astfel încât programele de ştiri şi de actualităţi să se supună cerinţelor de protecţie a copiilor şi a vizionării în familie.

Consiliul a constatat că, prin prezentarea ştirilor respective, radiodifuzorul nu a ţinut cont de obligaţia instituită în sarcina sa şi nu a asigurat, în cadrul programelor audiovizuale difuzate, o protecţie reală a copiilor, care sunt lipsiţi de maturitate, au un discernământ redus şi nu au capacitatea reprezentării faptelor şi consecinţelor ce decurg din acestea, precum şi gravitatea unor astfel de fapte.

Pentru aceste considerente, în temeiul dispoziţiilor art. 162 alin. (2) din Decizia 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute la art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. SBS BROADCASTING MEDIA S.R.L. pentru postul de televiziune PRIMA TV şi dispune intrarea deîndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

« Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul PRIMA TV cu somaţie publică, întrucât în cadrul ediţiilor din 16 şi 18 ianuarie 2010 ale emisiunii informative »Focus« , difuzate de la ora 18.00, în contextul prezentării »cazului Băhăian", au fost prezentate ştiri al căror conţinut a oferit detalii importante privind tehnici criminale, încălcându-se prin aceasta dispoziţiile privind protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe.

Potrivit legislaţiei audiovizuale, în intervalul orar 06.00 - 22.00 nu pot fi difuzate emisiuni care conţin demonstraţii sau detalii importante privind tehnici criminale.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.