Decizia nr. 116 din 06.02.2014

07.02.2014


envoyer l'article par mail title=

 privind amendarea cu 50.000 lei a S.C. ANTENA 3 S.A.
 Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, et. 1, sector 1 C.U.I. R15971591

 pentru postul de televiziune ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS

 Întrunit în şedinţă publică în ziua de 06 februarie 2014, Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis sancţionarea radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A., după ce, în şedinţa publică din 23 ianuarie 2014, a analizat raportul de monitorizare, precum şi reclamaţiile înregistrate la C.N.A. sub nr. 534/15.01.2014, 581(1-14)/15.01.2014 şi 822/21.01.2014, cu privire la emisiunea „Sinteza zilei” difuzată în data de 14.01.2014, de postul ANTENA 3.
 Postul de televiziune ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.3/16.12.2003 eliberată la data de 17.09.2013 şi decizia de autorizare nr. 882.0-2/24.06.2005 eliberată la data de 17.09.2013).

 În urma dezbaterilor ce au avut loc după analizarea raportului de monitorizare şi vizionarea imaginilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. a încălcat prevederile art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pe cele ale articolelor 30, 32 alin. (1) şi 34 alin. (1) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare (Codul audiovizualului).

 Potrivit dispoziţiilor art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului, prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.
 Conform prevederilor invocate din Codul audiovizualului :

  • art. 30 : Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine.
  • art. 32 alin. (1) : Niciun drept conferit prin lege un poate fi exercitat într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul.
  • art. 34 alin. (1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.

 În fapt, în data de 14.01.2014, postul de televiziune ANTENA 3 a difuzat o ediţie a emisiunii „Sinteza zilei”, la care au participat domnii Mircea Badea, Răzvan Savaliuc, Bogdan Chireac, Mugur Ciuvică şi Pavel Abraham. Temele centrale ale ediţiei au fost : “Minciunile preşedintelui şi ale Regimului Băsescu” şi despre “Propaganda băsistă”. Mihai Gâdea : Bună seara, doamnelor şi domnilor, urmăriţi o ediţie specială „Sinteza zilei”. Încă din această după amiază v-am anunţat printr-un promo că în această seară vom vorbi despre minciunile şocante, sinistre ale acestui regim. De cele mai multe ori ele sunt răspândite prin propagandă, internă şi externă. În această propagandă sunt diverse persoane şi instituţii care sunt implicate. Unele dintre aceste persoane sunt angajate ale statului român, aproape întotdeauna numite în funcţie de Traian Băsescu iar dumneavoastră le plătiţi salariile. (…) Veţi vedea cum se minte, cum foloseşte propaganda, minciuna în modurile cele mai perverse cu putinţă pentru a-şi atinge obiectivele (…).

 În contextul discuţiilor purtate pe marginea subiectelor analizate, pe parcursul emisiunii au fost prezentate mai multe materiale audiovizuale care au avut un conţinut de natură a prejudicia grav demnitatea şi imaginea unor jurnalişti, protagonişti ai respectivelor montaje video, fapt ce contravine prevederilor legale din domeniul audiovizualului. Astfel, în cadrul emisiunii au fost difuzate fotografii şi imagini cu jurnalista Andreea Pora de la un eveniment (consumând un aliment), altele dintr-o emisiune cu Mircea Dinescu în care acesta o jigneşte : “Pora du-te la Băsescu şi pupă-l în ...”, precum şi cu Dan Diaconescu, respectiv cu Ioan Ghişe.

 Între selecţiile din aceste emisiuni este inserată în mod ostentativ cea de la un eveniment, în care doamna Andreea Pora mănâncă, imagini prezentate pe un fond muzical şi cu sunete specifice animalelor (mugete, behăituri etc.).
 Titrat pe ecran cu majuscule de culoare roşie : “Cu burta plină de sarmale, Pora intră în acţiune şi se luptă cu Dinescu” !!! Imediat sunt difuzate imagini de la acea emisiune în care dl. Mircea Dinescu îi spune : “Eşti nesimţită ! Eu sunt un om liber...eşti antipatică de la natură ! La revedere !” În timp ce dl. Dinescu vorbeşte sunt difuzate în mod repetat imaginile cu Andreea Pora, mâncând, imaginea fiind focusată pe furculiţa şi gura acesteia.
 La un moment dat, pe parcursul emisiunii, au fost difuzate imagini cu jurnalistul Ion Cristoiu dintr-o emisiune (Sinteza zilei) în care acesta îl face “imbecil gazetar”, “idiot gazetăreşte” pe jurnalistul Robert Turcescu şi, apoi, acelaşi Ion Cristoiu, câteva luni mai târziu, la masă cu R. Turcescu şi Traian Băsescu la B1TV.
 Aceleaşi sunete specifice animalelor (mugete şi behăituri) însoţesc şi aceste imagini. Pe ecran au fost tirate cu majuscule, pe fond roşu, următoarele : “Turcescu a făcut o şcoală de jurnalistică de 2 lei ; Turcescu nu ştie meserie de gazetar ; Turcescu nu-i bun gazetar.”

 Într-un alt context, referindu-se la interviul pe care jurnalistul Mircea Marian l-a luat preşedintelui Traian Băsescu în cadrul unei emisiuni difuzate pe postul B1TV, a fost difuzat un alt montaj video a cărui descriere o redăm din raportul de monitorizare :
 „Grafică : nişte buze de un roşu aprins se mişcă pe ecran de la Mircea Marian la Traian Băsescu, mimând cu sunete un pupic (sărut !!!). O inimă mare roşie este postată între cei doi la mijlocul ecranului. Semne de întrebare în mişcare pe ecran ; o bâtă de baseball se mişcă deasupra capului lui Silviu Sergiu (unul dintre moderatori) şi pe ecran apare titrat : “Îl bate Băsescu după emisiune !” Râsete, grohăituri, mugete, aplauze alcătuiesc “coloana sonoră” a materialului de mai sus. Ultima titrare pe ecran : Mai avem o întrebare : De ce au ăştia botul îmblănit ?”
 Potrivit precizărilor din raportul de monitorizare, imagini (peste care s-au suprapus sunete şi grafică) cu domnii Mircea Marian şi Traian Băsescu în interviul de la B1TV au fost difuzate şi în emisiunile Sinteza Zilei din zilele de 06 şi 07.01.2014.
 De asemenea, în cadrul aceleiaşi ediţii a emisiunii „Sinteza zilei” din 14.01.2014 au fost difuzate montaje video, care au fost realizate în acelaşi mod (grafică şi sunete) ca şi în cazul celor exemplificate mai sus, în care protagonist a fost jurnalistul Ion Cristoiu, sens în care redăm din raportul de monitorizare :
 „Urmează un fragment dintr-o emisiune „Sinteza Zilei” (însoţit, de asemenea, de grafică şi sunete) în care Ion Cristoiu afirmă că el cu Traian Băsescu nu poate să semneze o înţelegere. Ion Cristoiu : Eu spun că acum eu cu domnul Traian Băsescu nu pot să semnez o înţelegere, eu, Ion Cristoiu. Cu omul, nu cu preşedintele. În doi ani şi ceva preşedintele nu a respectat nici o înţelegere. Poate s-a schimbat azi-noapte, alaltăieri noapte, acum o săptămână, dar comportamentul arată că nu. … Deci dacă şi Dan Voiculescu, care este om de afaceri, l-a tras pe sfoară. L-a chemat, l-a giugiulit, la, la şi apoi pac, a zis că e soluţia imorală. Te culci cu el şi te face curvă, ce dracu, domne, suntem nebuni ? Scuză-mă, dar nu te poţi baza pe omul acesta. Titrat pe ecran : Sunteţi sigur ? Vă întrebăm încă o dată sunteţi sigur ??? – şi sunete specifice bovinelor (mugete).
 A fost difuzat un alt fragment dintr-un interviu luat de Ion Cristoiu preşedintelui Traian Băsescu la Palatul Cotroceni şi din alte emisiuni Sinteza zilei. Titrat : Deci cum rămâne cu caracterul, domnule Cristoriu ??? Cine este curva ??? Sunetele sunt specifice unui căţel – lătrături ascuţite ! Câtă linguşeală domnule Cristoriu !!! Vai !!! Ce caracter !!!! Ca sunete de fond, din nou mugete !” De asemenea, conform menţiunilor din raportul de monitorizare, tot în acest tipar, a fost difuzat un colaj cu mai mulţi politicieni, dar şi cu preşedintele Traian Băsescu la un Summit în Kazakhstan, colaj difuzat şi în data de 13.01.2014, tot la emisiunea „Sinteza zilei.”

 Analizând raportul de monitorizare, ce a avut ca obiect „Sinteza zilei” din 14 ianuarie 2014, şi vizionând înregistrările imaginilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a difuzat materiale audiovizuale cu caracter defăimător la adresa unor jurnalişti, de natură a le prejudicia dreptul la imagine, onoarea şi reputaţia, ocrotite de prevederile legale din domeniul audiovizualului.
 Potrivit reglementărilor în vigoare, radiodifuzorii au obligaţia de a respecta libertăţile şi drepturile fundamentale ale omului şi niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul.
 Astfel, membrii Consiliului au constatat că modul în care materialele video au fost montate şi ilustrate sonor (mugete, behăituri) a avut ca efect orientarea mesajului către umilirea şi decredibilizarea jurnaliştilor Andreea Pora, Ion Cristoiu, Robert Turcescu şi Mircea Marian, intenţia fiind fără echivoc : „Mihai Gâdea : ... Mă refer chiar la Turcescu, săracu ! Să începem însă cu Pora ! Pora şi apoi Cristoiu despre Turcescu, totul superb. Prima dată cu Pora !”.

 Membrii Consiliului au constatat că, de exemplu, în ceea ce o priveşte pe jurnalista Andreea Pora, alcătuirea colajului de imagini şi sunete nu a fost prezentat în scopul de a susţine o dezbatere despre opiniile exprimate de aceasta, ci urmărea decredibilizarea acesteia, vizând aspecte sau comportamente care nu aveau absolut nicio relevanţă pentru interesul public, cum era prezentarea imaginilor cu aceasta mâncând, imagini pe care radiodifuzorul le-a prelucrat şi realizat astfel încât să o prezinte pe aceasta într-o situaţie de batjocură şi umilire (imagini focusate pe furculiţa şi gura acesteia, asociate cu sunete specifice animalelor - mugete, behăituri - şi cu următorul titlu : “Cu burta plină de sarmale, Pora intră în acţiune...”).

 În această situaţie, membrii Consiliului au considerat că radiodifuzorul nu a manifestat bună-credinţă în demersul său, acesta urmărind, prin intervenţiile asupra materialului video, să prezinte publicului o imagine voit distorsionată şi nefavorabilă a jurnalistei Andreea Pora, pusă într-o situaţie degradantă şi umilitoare, având drept consecinţă prejudicierea imaginii acesteia.
 De asemenea, membrii Consiliului au constatat că şi materialele audiovizuale în care au fost prezentaţi jurnaliştii Ion Cristoiu, Robert Turcescu şi Mircea Marian, montaje însoţite de sunete şi grafică de natură batjocoritoare la adresa acestora, au fost difuzate cu încălcarea normelor audiovizuale privind protecţia demnităţii umane în cadrul serviciilor de programe.
 Membrii Consiliului consideră că modul în care au fost realizate aceste montaje video, precum şi difuzarea repetată a acestora în emisiune subliniază intenţia radiodifuzorului de a prezenta în mod voit intenţionat persoanele vizate de conţinutul acestora într-un context nefavorabil, defăimător şi jignitor.

 În considerarea faptului că radiodifuzorul nu a acţionat cu bună-credinţă, Consiliul a avut în vedere şi aspectul premeditat al demersului postului ANTENA 3, în sensul că respectivele materiale audiovizuale au fost prelucrate din punct de vedere tehnic înainte de difuzarea emisiunii, pentru ca mesajul lor să fie unul batjocoritor. O asemenea abordare a fost de natură să prejudieceze imaginea persoanelor care au fost protagonişti ai materialelor audiovizuale analizate, drept ocrotit de prevederile art. 34 alin. (1) din Codul audiovizualuilui şi garantat de art. 30 alin. (6) din Constituţia României care statuează că libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine. Legea audiovizualului prevede imperativ la art. 3 alin. (1) că prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.
 Or, în conformitate cu art. 30 din actul normativ invocat, radiodifuzorul are obligaţia de a respecta drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine. Radiodifuzorul nu numai că nu şi-a îndeplinit obligaţia legală conform normelor legale din domeniul audiovizualului, dar a difuzat materiale audiovizuale de natură a prejudicia drepturi fundamentale, precum demnitatea, onoarea, imaginea.

 În acelaşi sens, la art. 32 alin. (1) din Codul audiovizualului se prevede că niciun drept conferit prin lege un poate fi exercitat într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul.
 Libertatea de exprimare este un drept fundamental al omului, însă radiodifuzorii trebuie să ţină cont şi de faptul că acest drept nu este absolut. Consiliul apreciază că libertatea de exprimare, ca principiu fundamental al statului de drept, este temelia principiilor morale şi presupune respectarea normelor de drept interne şi internaţionale care garantează tuturor persoanelor dreptul de a se manifesta potrivit propriilor opţiuni în relaţiile cu ceilalţi membri ai colectivităţii, cu condiţia ca alţi membri ai societăţii să nu fie lezaţi.
 Curtea Europeană a stabilit, de asemenea, că articolul 10 din Convenţie nu protejează numai substanţa ideilor exprimate, dar şi modul în care acestea sunt exprimate, precum şi regula potrivit căreia “dacă libertatea de opinie nu poate fi limitată, exprimarea opiniei poate forma obiectul unei limitări, fie şi pentru respectarea drepturilor aparţinând altor subiecte de drept".
 În acelaşi sens, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a statuat că, prin prisma reglementărilor interne şi europene, „... demnitatea umană este un drept fundamental ocrotit cu precădere, chiar şi înaintea dreptului la liberă exprimare, care poate fi supus anumitor formalităţi, condiţii, restrângeri sau sancţiuni, prevăzute de lege într-o societate democratică.” (Decizia ICCJ 2047/2007).

 În calitate de garant al interesului public, în baza competenţelor şi atribuţiilor stabilite prin lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că radiodifuzorii au obligaţia de a respecta drepturile fundamentale ale omului în cadrul serviciilor de programe, în virtutea legislaţiei din domeniul audiovizualului.
 Pentru toate aceste considerente, având în vedere aspectele constatate, ţinând cont de criteriile legale de individualizare a sancţiunii prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, membrii Consiliului au propus sancţionarea acestuia cu amendă în cuantum de 50.000 lei. Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
 În temeiul şi cu respectarea dispoziţiilor art. 90 alin. (1) lit. h), alin. (2) şi (4), şi ale art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

 Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.3/16.12.2003 eliberată la data de 17.09.2013 şi decizia de autorizare nr. 882.0-2/24.06.2005 eliberată la data de 17.09.2013 pentru postul de televiziune ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS) se sancţionează cu amendă în cuantum de 50.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pe cele ale articolelor 30, 32 alin. (1), 34 alin. (1) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
 Art. 2. În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
 Art. 3. Potrivit dispoziţiilor art. 931 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, radiodifuzorul S.C. ANTENA 3 S.A. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

 „Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune ANTENA 3 cu amendă de 50.000 lei, întrucât, în cadrul emisiunii „Sinteza zilei” din 14 ianuarie 2014, au fost difuzate materiale audiovizuale cu caracter defăimător la adresa unor jurnalişti, de natură a le prejudicia dreptul la imagine, onoarea şi reputaţia, ocrotite de prevederile din domeniul audiovizualului. Potrivit acestor dispoziţii, niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul, radiodifuzorii având obligaţia de a respecta libertăţile şi drepturile fundamentale ale omului.”

 Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.