Comunicat de presă

16.02.2010


envoyer l'article par mail title=

Întruniţi în şedinţa publică din data de 16.02.2010, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au analizat raportul de monitorizare întocmit de direcţia de specialitate privind difuzarea repetată, în cadrul emisiunilor informative, în zilele de 6 şi 7 februarie 2010, a ştirii în care un şofer de R.A.T.B. de pe ruta Bucureşti-Jilava agresează în mod violent un pasager. Membrii Consiliului au constatat că se încalcă legislaţia audiovizualului privind protecţia copiilor şi au decis să sancţioneze cu câte o somaţie publică posturile de televiziune Realitatea TV, Antena 3 şi Antena 1. Conform art. 27 alin. 2 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual „avertizarea verbală a publicului, în cazul difuzării unor scene de violenţă sau cu posibil impact emoţional negativ, este obligatorie ; radiodifuzorii vor evita prezentarea repetată a scenelor de violenţă.”

În cadrul aceleiaşi şedinţe, membrii CNA au sancţionat pentru încălcarea legislaţiei audiovizuale următoarele posturi :

Realitatea TV - somaţie publică. În emisiunea de dezbateri „Ora de foc”, difuzată în data de 28.01.2010, s-au încălcat prevederile art. 37 alin. 2 din Codul CNA care interzic „difuzarea de imagini care prezintă interioare ale unei proprietăţi private, fără acordul proprietarului.”

U TV – somaţie publică pentru conţinutul cu conotaţii sexuale al spotului autopromoţional privind emisiunea „Sugar”, spot care este nepotrivit în raport cu ora de difuzare şi fapt care contravine prevederilor art. 15 alin. 1 („În intervalul orar 6,00 - 20,00 radiodifuzorii nu pot difuza anunţuri promoţionale care includ scene de violenţă, sex, limbaj vulgar sau alte elemente ce pot afecta copiii.”), ale art. 24 alin. 1 şi ale art. 29 din Codul CNA privind protecţia minorilor. Potrivit dispoziţiilor art. 29 din Codul CNA, „publicitatea şi teleshoppingul se supun cerinţelor şi criteriilor de protecţie a copiilor.”

Decizie de somare cu intrare în legalitate pentru două variante ale spotului TV „Cancaniada”, difuzate de posturile de televiziune, precum şi pentru trei variante ale spotului radio, difuzate de posturile radio. În spot nu s-au respectat prevederile art. 107 şi ale art. 115 din Codul CNA [„Art. 107 - Publicitatea şi teleshoppingul trebuie să servească interesul public prin respectarea regulilor informării şi ale unei competiţii corecte. Art. 115 - „Publicitatea sau teleshoppingul care se referă la o ofertă specială trebuie să indice, în mod clar şi neechivoc, data la care încetează oferta sau, dacă este cazul, faptul că oferta specială se referă la stocul de bunuri ori de servicii disponibil, iar dacă oferta specială nu a început încă, data de începere a perioadei în care se aplică preţul special sau alte condiţii specifice. ”].

Antena 1 – somaţie publică pentru promovarea concursului Cancaniada în cadrul emisiunii matinale „Neatza cu Răzvan şi Dani”. Radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 117 alin. 1 şi 3 din Codul CNA care stipulează că : „(1) Calupurile publicitare trebuie separate clar, sonor şi vizual, de programele audiovizuale, prin coperte neutre.(3) În cazul în care în spoturile publicitare sunt folosite personaje, decoruri sau situaţii din emisiunile difuzate, pe lângă condiţiile de separare prevăzute la alin. (1) se va insera pe întreaga durată a difuzării menţiunea „Publicitate”.”

Pe baza Raportul Serviciului de Inspecţie pentru posturile de radio şi de televiziune din teritoriu, Consiliul a sancţionat pentru depăşirea timpului de publicitate prevăzut de art. 35 alin. 1 din Legea Audiovizualului nr. 504/ 2002 („Proporţia de spoturi publicitare televizate şi spoturi de teleshopping dintr-un interval de o oră nu poate depăşi 20%, respectiv 12 minute ; în cazul televiziunii publice durata acestora nu poate depăşi 8 minute din timpul oricărei ore date.”), următoarele posturi :

TL + Baia Mare – amendă în cuantum de 10.000 lei ;

Canal M Sascut/ Bacău – somaţie publică.

De asemenea, Radio Guerrila Timişoara a fost sancţionat cu somaţie publică. Postul nu a respectat prevederile Deciziei CNA nr. 574/ 2008 privind difuzarea programelor locale de radiodifuziune, referitoare la „obligaţia de a realiza şi difuza zilnic, în intervalul orar 6.00-24.00, un program local” cu durata cumulată minimă stabilită prin art. 2, în funcţie de numărul de locuitori ai localităţii respective.

Serviciul Comunicare şi Relaţii cu Publicul